Geen categorie, WEP nieuws

INzicht herstelverhalen, neem je pen en doe maar mee

Een herstelverhaal, namelijk dat van jezelf is een enorm belangrijk gegeven in je herstelproces. Het geeft je duidelijkheid en sturing voor de toekomst en brengt je lasten en kwetsbaarheden in beeld. Ook je sterktes en positieve ervaringen mag je niet vergeten. Het schrijven en het onder ogen zien is echter niet makkelijk. Het gaat gepaard met vele vragen en kan persoonlijk en emotioneel belastend zijn. De inzichten moeten geplaatst, en dat is zwaar.

Het goede nieuws is dat er ondersteuning is. In de lessen INzicht herstelverhalen zit je niet alleen met die last, sterker nog hij wordt gedeeld. Bij een tas koffie en onder begeleiding van Luc en Nicole, ervaringswerkers van WEP, ga je samen aan de slag, rond een op voorhand bepaald thema.

Samen rond de tafel en in aangename sfeer werk je in een kleine groep. Er wordt telkens een thema dat relevant kan zijn op het herstel gekozen en omschreven. In stilte schrijft iedereen een kwartier lang zijn ervaring met het thema op.

Ik sloot aan, het onderwerp: stigma en zelfstigma. Na een kwartier schrijven werd er gereflecteerd. Elk die wou vertelde zijn ervaring met het onderwerp (wat er verteld wordt blijft natuurlijk binnen de groep). Er werd geluisterd, geen oordeel geveld en er kwam af en toe een vraag, en natuurlijk een indruk, een herkenning in het verhaal van een ander. Het ging er enorm aangenaam en ongedwongen aan toe tijdens het delen van de inzichten. De thema’s waren zwaar, maar er was rust. Het luchtte op en werkte enorm ondersteunend. Los van hoe ver je gekomen bent in het opstellen van je eigen herstelverhaal, het is een aanrader als je er één aan het schrijven bent.

Net als herstellen, hoef je ook het schrijven van het verhaal niet alleen te doen!